fbpx

Въведение

В какво се изразява проблема и какви са оплакванията на клиента?

Проблемът се изразява във загуба на мощност на автомобила, съпътстваща се със светеща “CHECK ENGINE” лампа. Загубата на мощност е постоянна, като индикацията на инструменталното табло или стои постоянно или изгасва за малък период и пак се появява. При студен старт всичко изглежда нормално, като в редки случаи, автомобилът може да загуби стабилен празен ход или да се изфорсира самостоятелно, до към 1700 оборота.

Записват ли се грешки в паметта на „DME“? (DME-Digital Motor Electronics, модул за управление на двигателя.)

ДА, записват се грешки!
Типът грешки които ще видиш са:
1. 002А82 DME: VANOS intake.
2. 002А87 DME: VANOS exhaust.

Нека видим нагледно:

Снимката изобразява грешка при четене с диагностичен тестер.

Грешките можеш да ги видиш записани поотделно или заедно.

От къде идва проблемът?

Снимката изобразява уплътняващия 0-ринг.

За да имаме адекватна работа на VANOS-системата на автомобила ни, първото нещо което трябва да имаме е стабилно налягане на маслото. Маслената капачка е изработена с такъв профил, че запушва отвор за оттичане на маслото, който води директно към картера.  Идеята е, при смяна на масления филтър и демонтажа на капачката, маслената магистрала за оттичане да се отвори и маслото от маслената конзола да се изтече в картера. В същото време обаче нека погледнем картинката от друга гледна точка. Ако О-ринга, който уплътнява отвора за оттичане се повреди или имаме друг механичен проблем на това място, това означава, че маслената помпа ще разтоварва огромна част от налягането си, директно през оттичащата магистрала в картера! Именно поради този проблем, нашата VANOS-система не може да бъде активирана правилно и виждаме кодове за грешки свързани с нея!
Този О-ринг който виждаме на снимката, продължава да подвежда всекидневно огромен брой хора които работят по тези системи!

Какво е решението и има ли нещо с което трябва да внимавам?

Снимката изобразява здрава и повредена капачка.

Масовият проблем с който ще се сблъскаш е, че след демонтиране на маслената капачка, тя буквално се разпада и средната и част остава в маслената конзола! При такъв тип проблем, ВЕДНАГА трябва да смениш маслената капачка. Масово при такъв тип проблем, средната част бива не монтирана и след това виждаме проблемите с VANOS- системата.

10 коментара
Свий коментари
Zdravko Kostadinov 16.05.2023 at 12:07

Браво!Полезно!

Hristo Vasilev 16.05.2023 at 22:57

Добър урок!
Поздравления!!!

Благодаря за предоставените знания!

Дреболии….ама колко мъки ти спестява…
Благодаря!

Полезно!

aleksandartsekovv 06.06.2023 at 22:30

Не се бях замислял. Ще имам предвид о-пръстена на филтъра и капачката му. Благодаря!

Полезно

Много добре обяснено !
Полезна информация!

Напишете коментар