fbpx

Как да разберем, дали имаме проблем с веригата при 1.8 и 2.0 TFSI?

За огромен мой късмет, през годините успях да натрупам много опит, свързан с двигателите 1.8 и 2.0 TFSI. Опитът ми започна в една от Академиите на Audi в Германия и премина през много случаи, и заплетени казуси, видяни в нашия сервиз и сервизите на хората, които ползват продуктите и услугите ми, като “учебници”, “лична консултация” или “менторски пакет”. Там някъде докато седях в Академията на Ауди, любопитен да разбера повече за тези двигатели, дори не подозирах всъщност колко проблемни във времето ще се окажат те. В тази статия ще обърна внимание на един от проблемите, свързани с верижното задвижване при този тип двигатели.

В какво се изразява проблема?

Проблемът, върху който ще се съсредоточа в тази статия, е свързан с преопъването на веригата. Както знаем, този двигател има проблеми, както с прекалено хлабава верига, така и с преопъването й. И двата проблема идват от обтегача и спомагателни механизми за нормалната му работа. Проблемът с преопъването на веригата, може лесно да бъде разпознат, сутрин при първото палене на автомобила. Това, което забелязваме е неравномерна работа на двигателя, наподобяваща на работа на 3 цилиндъра. Работата на двигателя скоро се нормализира и той започва да работи нормално или близко до нормалното. Като за проблема подсказва само Chek-а, който остава да свети на таблото.

Какви са кодовете за грешки, които ще констатирам след прочитането на автомобила?

След прочитане на паметта за грешки ще забележиш някоя от следните грешки или повечето:

  • P0011
  • P0016
  • P0341
  • P000A
  • P052A

Как да процедираш след като вече си установил някои от по-горните кодове за грешки?

Стъпка 1
Изчакай автомобила да изстине. Хвани си другарче механик, който да запали автомобила, а ти слушай за чукащи или стържещи звуци, идващи от капака на верижното задвижване в първите секунди след паленето.

ВНИМАНИЕ!!!
Преопънатата верига може лесно да се скъса по всяко време. Завсиси от това колко е каран автомобила преди да дойде при теб. Така че имай едно на ум.

Стъпка 2
Следващото нещо, което трябва да направиш е да използваш диагностичен тестер -> MVB (измервателни блокове/ живи данни) -> 91 канал -> Нормалните стойности на разпределителния вал трябва да са в диапазон от -5 градуса (всяка по-голяма стойност е показател за преопъната верига) до +5 градуса (всяка по-голяма стойност е показател за хлабава верига или изпуснал обтегач).

Стъпка 3
След като си установил нетипични шумове, идващи от капака на верижното задвижване или пък си констатирал излизане от нормалния диапазон на стойностите на разпределителния вал, е време да направиш и механична проверка.

Как се прави механична проверка на верижното задвижване?

Първото нещо, което трябва да направиш е да стигнеш до демферната шайба (демонтаж на гума и подкалник или на броня и маска. Зависи от това в какво купе е монтиран двигателят).
След като си стигнал до демферната шайба, трябва да демонтираш аксесоарния ремък и да превъртиш двигателя на горна мъртва точка (ГМТ).

На шайбата и капака има по 1 белег. Те трябва да съвпаднат.

След като си се справил с тази задача е необходима да демонтираш горния капак на верижното задвижване.

За да потвърдиш и да може да дадеш окончателна диагнозата на клиента (в случай, че автомобилът е дошъл непалещ, прескочи горните тактики и премини направо към тази) е неободимо да направиш няколко измервания, но преди това е добре да знаеш какви са стойностите, които търсиш:

Правилното разстояние между двете маркировки на разпределителните валове е 124 – 126 мм.

Правилното разстояние от всмукателния вал до маркировката на лагерната опора е 61 – 64 мм.

Ако стойностите излизат от този диапазон вероятно веригате е преопъната. Следващата стъпка е да демонтираш и долния капак и да видиш колко зъба е излязал обтегача.
Ако установиш, че той е преопънат, трябва да демонтираш и лагерната опора и да провериш цедката на клапана вграден в нея. Почти на 100 % ще е скъсана, а клапана ще е повреден, което ще е и причината за свръхналягане и преопъване на обтегача.

Ако само замениш верижното задвижване и не обърнеш внимание на лагерната опора, много скоро сценарият ще се повтори.