fbpx

4.0 TFSI Gen 2 -> 2018 неравномерна работа на празен ход. Грешка P2ADF00

Описание на проблема

При двигателите 4.0 TFSi от генерация 2, вграждани в моделите на Audi, Porsche и Bentley, често можем да забележим грешка P2ADF00, съпроводена от “Check”

Оплаквания на клиента

Светене на “Check” на таблото. Притрисане и неравномерна работа на двигателя, САМО при работа на място. Няма оплаквания от загуба на мощност.
При някои модели като Panamera Turbo, при изключване на “старт/стоп функцията” таблото се “побърква” и изгряват всякакви грешки.

Къде живее проблемът

При новите поколения на бензиновите двигатели 2.9, 3.0, 4.0 TFSI и т.н., интервалът за смяна на филтрите за картерна вентилация е намален от 80 000 км на 60 000 км, заради повишеното картерно налягане и новия дизайн на филтрите и системата. Когато този интeрвал не се спази, филтърът се пробива и пробива този еднопосочен клапан:

Ролята на този клапан е да затвори потока от картерната вентилация към всмукателния тракт, когато двигателят работи на ниски обороти и обратното, колкото повече се повишават оборотите, толкова повече този клапан се отваря. Това обяснява, защо има проблем само при ниски обороти и работа на място.

Какво трябва да се направи за да се реши проблемът?

Заменят се филтрите за картерна вентилация заедно с вмукателния демфер ( той е подобрен и не пасва на новата тръба), тръбата с клапан. На снимката по-долу може да се види целия комплект и разликите.


Работа с диагностичен тестер

След смяна на компонентите, трябва да изтриеш всички натрупани грешки
Те може да са за бедна/богата горивна смес, misfire на 4,5,6 цилиндър и т.н.
След кратък тест ще установиш, че проблемът е решен.

Препоръчани за теб:


4 коментара
Свий коментари
Светлин Вутов 20.10.2022 at 15:22

Много полезна информация,не знаех че може да бъде това проблема

Todor Atanasov 27.11.2022 at 18:09

Полезна информация за мен

Zdravko Kostadinov 28.03.2023 at 21:05

Много интересно.Благодаря!

Напишете коментар