fbpx

Прекъсване при първо палене 3.0TDI

Описание на проблема

При двигателите 3.0 TDI/BiTDI от генерация 2 и 3( От 2011-2018 година), често можем да забележим неравномерна работа, при първо палене или след по-дълъг престой на автомобила.

Оплаквания на клиента

Оплакването на клиента, често описва прекъсването като на старите бензинови двигатели с повредена бобина.

Къде живее проблемът

За разлика от първо поколение 3.0TDI, при второ и трето поколение вихровата клапа е само една, вместо 2 отделни като при поколение 1.


Целта на преминаването към една централна вихрова клапа е да осигури по-малко вредни емисии при студен старт, по-малко работа на DPF филтъра и по-голяма икономия на гориво. Спрямо първо поколение, когато всички компоненти по периферията са налични (вихрови клапи, EGR, DPF филтър и т.н) е с до 3 литра по-малко, измерено на базата на 100км.
Вихровата клапа има за задача да раздели потока във смукателния колектор на два отделни потока разпределящи се към различни рънове на главата.

Проблемът настъпва, защото масово сервизите и собствениците не спазват интервалите за смяна на филтри картерна вентилация. Както добре знаем, интервалът за смяна на този филтър е 80 000 км. С течение на времето, филтрите се пробиват и това прави възможно проникването на свежо масло(вместо само маслени пари) в смукателния тракт. При досега с горещия поток идващ от EGR-a, част от попадналото масло се превръща в маслени налепи(или така наречения “Карбонов Нагар”).
При разглобяване ще забележим това:

Задачана на нашата централна вихрова клапа “V157” е да намали потока на въздух към основния въздушен поток. Това става със затваряне на клапата на 55%. Когато обаче имаме натрупвания по клапата, тя реално стеснява отвора много повече и основния тракт започва да страда от липса на достатъчно количество въздух. Така има гориво, но няма необходимото количество въздух за равномерната работа на двигателя. Скоро след вдигане на работната температура до 45 градуса, клапата се отваря на 100% и налепите спират, да бъдат фактор за равномерната работа на двигателя.

Какво трябва да се направи за да се реши проблемът?

След установяване на проблема, можем да почистим, само тези 2 компонента:

Внимание!
Колкото и да ти се стори мръсен всмукателният колектор, не трябва да се правят опити за почистване, освен, ако не е свален и ако не разполагаш с ултразвукова вана. Опитите за почистване на място, ще доведат до повреда на двигателя след стартиране. Карбоновия нагар е няколко пъти по-здрав от нашите клапани. Колкото и да си мислим, че сме се справили добре с почистването, както видя по-горе, този колектор има множество завои и джобове, до които няма как да достигнеш. Попадането на парченце нагар между клапана и леглото му ( от страната на главата) води до повреда и ремонт на двигателя. Това, че не ти се струва естетически красиво и правилно, не е причина за почистване на колектора, ако нямаш подходящи условия за това. Нека нещата останат в този си работещ вид. Единственото, което можеш да направиш е да почистиш челно колектора за да може да легне новата гарнитура и вече чистата вихрова клапа.

Препоръчано за теб:

99 лв.

Обучение за работа с дилърската диагностика ODIS

519 лв.

SOL: Всичко за Audi MMI 3G + A1, A4 B8, A5 след Facelift, A6, A7 4G преди facelift A8 4H, Q5, SQ5 Facelift, Q7 4L Facelift

169 лв.

Всичко, което трябва да знам за 7-степенното DSG със сух съединител 0АМ,0CW..

149 лв.

Всичко, което трябва да знам за 7-степенното DSG с мокър съединител DQ500

109 лв.

S-tronic Gen2 DL382 или всичко, което трябва да знам за него

121 лв.

Смяна на ангренажно задвижване 1.6 и 2.0 TDI Gen1 (2006-2015)

126 лв.

SOL:Активиране на “Sport Style” на Virtual Cockpit GEN1 за моделите A3/A4/A5/Q2/Q5/Q7/TT

1,475 лв.

SOL:Всичко за MIB2P/PCM5 Alpina Unints- Maps,Wireless Carplay,Waze,Activation,USA Conversion

49.99 лв.

Смяна на масло на 6- степенен ZF 6HP, при варианти: GA6HP32TU, GA6HP26TU, GA6HP32Z, GA6HP26Z.

650 лв.

SOL:MIB STD2 Technisat/Preh Всичко, което трябва да знам за него

89.00 лв.

Смяна на ангренажно верижно задвижване N57D30, N57S (2010-2018).

7,000 лв.

SOL:Всичко за MIB3/PCM6 Alpina Unints- Maps,Wireless Carplay,Waze,Activation,USA Conversion

6 коментара
Свий коментари
codingbmwsofia 08.12.2022 at 0:04

Много полезни информация особено за колектора

Много полезно инфо.Ако е толкова замърсен колектора не е ли по-добре да се замени.

Почистването на всукателният тракт на всеки един дизелов двигател след внос и преди смяна на вериги е задължителна според мен. Същото е необходимо и преди “ремапване” с цел повече мощност.

Напишете коментар