fbpx

Въведение

Прекъсване и изпушване на бял пушек при студен старт, при N и B дизеловите двигатели на BMW.

Най-честите оплаквания на клиента които можеш да чуеш са, че при стартиране на двигателя след дълъг престой, първите 30-50 секунди (в някои случаи и минути, в зависимост от стадия на проблема ), двигателя на работи правилно и прекъсва. В същото време, от изпускателната система на автомобила, в зависимост от стадия на проблема, може да се наблюдава и бял пушек.

В кои купета ще срещнеш този тип двигатели?

Тези агрегати са най-разпространените двигатели при BMW. N-дизеловите агрегати ще ги срещнеш от последните модификации на E-Series, до последните модификации на F-Series. B-дизеловите агрегати ще ги срещнеш при G-series.

От къде всъщност идва проблемът и как може да бъде диагностициран?

В повечето случаи, кодове за грешки не се съхраняват в паметта на контролния модул за управление на двигателя. В по-редки случаи можем да забележим код за грешка във задвижването на вихровите клапи (SWIRL FLAPS). Проблемът всъщност се изразява в промяна на въздушния поток, който постъпва в двигателя. По-точно в замърсяването на всмукателния колектор със въглеродни отлагания (сажди). Много често симптомите могат да се объркат с тези на проблемни дюзи. Именно за това в следващата стъпка, ще се запознаем как работи една такава система.

Всмукателен колектор:

(Снимката изобразява 3-цилиндров агрегат)

Легенда:
3: Вихрови клапи.
1: Актуатор за управление.
2: Конектор за връзка с ел. инсталация.

Както виждаме на снимката, всмукателния колектор при този тип агрегати е разделен на две части. Едната част е постоянно отворена, като през нея преминава постоянен поток от въздух. Другата част обаче (3) разполага с така наречените вихрови клапи. Какво обаче правят тези вихрови клапи и защо са там? Вихровите клапи са ни нужни, за да вкараме по-голямо количество свеж въздух в горивната камера, при неблагоприятни условия. Когато вихровите клапи се затворят, притока на въздух към горивната камера остава само от единия отвор. В този случай се образува завихряне на постъпващия въздух в горивната камера и резултатът е по-добро изгаряне на гориво-въздушната смес. Такъв тип режими, са тези в които турбо системата не е напълно активна.
Един от най-важните режими в които работят вихровите клапи е празния ход. Именно там имаме най-голяма нужда от вкарване на повече количество въздух.
Вихровите клапи биват напълно отворени след 2250 оборота на двигателя или когато имаме  над 30mg. количество впръскано гориво на цикъл. Те биват управлявани от сервомотор. За определяне на позицията на вихровите клапи се използва сензор на Хол. Чрез него се определя актуалната позиция на клапите. Актуаторът разполага с ход от 110°, а времето за пълно отваряне или затваряне е 0.1 секунда. Когато във всмукателния колектор се натрупа солидно количество въглеродни отлагания (сажди), работата на вихровите клапи бива възпрепятствана. Вследствие на това клапите не могат да извършат целия си ход и започват да товарят задвижващата им ос.  След продължително натоварване на оста, тя се разбива и започваме да наблюдаваме омасляване от страната на актуатора за управление на клапите.
При запалване на двигателя, клапите се затварят. В случаите на силно замърсен колектор, сечението на единия порт не е достатъчно за да захрани горивната камера с достатъчно количество въздух. При студен старт, смесообразуването е в най-неблагоприятните си условия и в съчетание с недостиг на въздух, горенето не може да се извърши правилно. От там наблюдаваме прекъсване и бял пушек. Проблемите свързани с натрупването на нагари, е дългата експлоатация на филтъра за картерна вентилация, износване на лагеруващите части на трубо системата или повишено картерно налягане вследствие на износване на двигателя.
Главният проблем обаче си остава филтърът за картерна вентилация, като пробегът му на пълноценна експлоатация е 80хил. км.

Нека видим нагледно какъв всъщност е проблемът!

Какво е решението на проблема?

Решението на проблема е нов всмукателен колектор, заедно с управлението на вихровите клапи, при 6-цилиндровите агрегати. При 4-цилиндровите агрегати в зависимост от поколенията на всмукателния колектор, се предлагат отделно вихрови клапи. В случай на чист колектор, може да подмениш самите клапи със задвижващата ос. Не забравяй да установиш от къде идва проблема с омасляването на всмукателната система и да го отстраниш! Ако това го пропуснеш, много скоро новият колектор отново ще е за смяна!

ВАЖНО! Всмукателният колектор подлежи на почистване на клапите, само и единствено когато отлаганията се локализират по самите клапи, клапите заедно с оста са здрави, а колекторът е чист! В случаите в които целият колектор е пълен с обилно количество нагар, никога не прави експеримент за почистване. Шансът да остане парченце нагар и след това то да попадне между клапана и леглото му е огромен! Дори и да успееш да почистиш колектора, клапите и оста вече са тръгнали да се разбиват. След малък период от време, те ще се разбият напълно и някоя от клапите ще изпадне. НИКОГА НЕ СИ ПРАВИ ЕКСПЕРИМЕНТ С АВТОМОБИЛА НА КЛИЕНТА! Винаги трябва да даваме сигурност. Ако това нещо го пропуснеш, много скоро клиента ще трябва да си купи нов колектор след като е платил вече сума за „почистване“, но и бонусът към това е, че може да се наложи да ремонтира и двигател!

xxxxx
6 коментара
Свий коментари

в повечето случаи хората се опитват да изхвърлят клапите.. това е грешка.. правилното им функциониране е много важно за двигателя.аз предпочитам да поддържам всмукателния тракт чист и нормално функциониращ.. адмирации за създателите на курса!

nikvikviknik@yahoo.com 11.02.2024 at 0:19

Може ли съвет как се поддържат чисти???

Zdravko Kostadinov 02.05.2023 at 20:36

Браво, ГОЛЕМИ сте ,респект.Преди няколко години имах BMW с мотор N57 , имах същия проблем, но тогава не знаех за филтър картерна вентилация, сега вече знам къде е бил проблема.Благодаря ви много за страхотния урок!

Петър Геровски 26.06.2023 at 23:20

Благодарим за обратната връзка!

aleksandartsekovv 06.06.2023 at 22:52

Масова практика при М – дизеловите агрегати беше да се изхвърлят тези клапи, което НЕ е редно. Благодарности за полезната информация!

Напишете коментар