fbpx

Въведение

В какво се изразява проблемът и какви са оплакванията на клиента?

Проблемът се изразява в това, че от kъм главния кардан на автомобила започва да се чува “изчукване“, при превключване от директна на задна предавка или автомобилът остава напълно неподвижен.

Защо обаче това нещо се случва и къде е проблемът?

Главният проблем се локализира в предното каре на главния кардан, като в последствие разбива изходящия фланец от скорстна/раздатъчна кутия. При производството на определени бройки при F-сериите, предното каре на главния кардан е така нареченото “ЕGG flexible constant velocity joint”. В превод това означава “гъвкава връзка с постоянна скорост“. Това означава, че стандартното гумено каре което сме свикнали да виждаме е заменено от алуминиево с много малко количество гума, която се използва само за захващащата му част. Именно за това се нарича “гъвкава връзка с постоянна скорост“, поради простата причина, че движението се предава през алуминия, а не през гума.
Карето има за цел да предаде задвижването от скоростна/раздатъчна кутия към главния кардан. Във времето обаче, заради това че карето е изработено главно от алуминии и има много  по-малки способности за абсорбиране на вибрациите и усукванията при предаване на движението, то води до разбиване на задвижващия фланец който излиза от скоростна/раздатъчна кутия.

От къде произлиза „изчукването“?

Изчукването се дължи на разбиването на шлиците на фланеца. Шлиците се изтъняват и от там получаваме луфт между изходящия вал и фланеца.  

Нека видим как изглежда алуминиевото каре:

Алуминиево каре, ЕGG flexible constant velocity joint”

Винаги при преглед на автомобила, проверявай дали автомобилът е с алуминиево или гумено каре! Ако забележиш алуминиевото, директно се препоръчва смяна с гумено! При демонтажа на карето се проверява за луфт между фланецa и изходящия вал.

От къде произлиза луфта?

Поради по-големите усуквания и натоварвания, които фланеца поема при наличието на алуминиево каре, шлиците му се изтъняват значително. Именно и от там идва луфта, който се образува в шлицовата двойка (изходящ вал/фланец).

Снимката изобразява износения шлиц на фланеца.

Задължително трябва да се прегледа и шлица на изходящия вал!

Снимката изобразява шлица на изходящия вал.

Какво да направя в случай на луфт между фланеца и изходящия вал?

Тук имам добра новина за теб! Твърдостта на изходящия вал е доста по-голяма от тази на фланеца! В случай на луфт, когато фланеца не е превъртял, проблемът се локализира винаги във фланеца. В случай на пълно превъртане на фланеца и спиране на предаване на движението, трябва да се направи много обстоен преглед на изходящия вал и да се определи дали и той е повреден.

Има ли нещо по-специално при смяната му?

Тук освен предаване на въртящ момент, фланеца определя и хлабините при изходящия вал на скоростната кутия и прилежащите елементи към него или изходящия вал на раздатъчната кутия в случай, че автомобилът е xDrive. Тези хлабини се коригират спрямо реглажна шайба под фланеца. В случай че пропуснеш тази стъпка и не определиш хлабината, имаш една бомба със закъснител, която чака да повреди скоростната или раздатъчната кутия!

Какво ми е нужно за смяна на фланеца?

Снимката изобразява комплекта който е нужен за подмяната на изходящия фланец.

Оригиналният комплект включва:
1. Фланец.
2. Реглажни шайби.
3. Смазка.
4. О-пръстен
5. Законтряща зегерка.

Семеринга на изходящия вал се закупува отделно!

Как да изчисля и подбера подложната шайба?

Първото нещо което трябва да направиш е да измериш с шублер размер (А). Измерваш го на стария и новия фланец и го записваш.

Измерване на размер “А”.

Втората стъпка която трябва да направиш е да измериш и размер (B) на стария и новия фланец и да го запишеш.

Измерване на размер “B”.

Третата стъпка е да измериш дебелината на старата подложна шайба ( C ) и да я запишеш.

Измерване на размер “C”.

Нека видим какъв е начинът за изчисляване.
1. Събираш резултат (А) от стария фланец и ( C ) от старата подложна шайба. A+C=?
2. Измерване (B) от стария фланец го изваждаш от резултата от първа стъпка. (A+C)-B=?
3. Изваждаш измерване (B) от измерване (A) от новия фланец.  A-B=?
4. От резултата на стъпка 2 изваждаш резултата от стъпка 3.

Поздравления! Вече имаш изчислена подложна шайба и можем да продължим със сглобяването! Задължително преди да монтираш фланеца трябва да замениш семеринга на изходящия вал!

В комплекта на оригиналния фланец идва специална смазка която трябва да нанесеш по шлиците на фланеца по този начин:

Нанасяне на смазка.

След като си сложил смазката, при монтиране на фланеца той трябва да влиза изключително плътно без да има абсолютно никакви луфтове! В някои от случаите може да се наложи и почукване с гумен чук!
ВАЖНО! Ако усетиш, че след монтажа имаш луфт, това означава че имаш повредени шлици на изходящия вал!

След монтажа на фланеца не забравяй зеления О-пръстен от комплекта! Той служи да задържи маслото което ще се дистрибутира, от вътрешната част на раздатката по шлица до изхода на фланеца. Също така задържа и смазката която си поставил върху шлица!

О-пръстен след монтажа на фланеца.

7 коментара
Свий коментари
Hristo Vasilev 08.05.2023 at 20:25

Много, полезен урок!!!
Благодаря!!!

Zdravko Kostadinov 09.05.2023 at 18:08

Браво! Страхотен урок.Респект.🙏👏

Благодаря!

aleksandartsekovv 06.06.2023 at 22:36

Детайлен урок! Благодарности!

Полезно

Много полезно! Благодаря!

Изключително полезен урок, особено с измерването ба шайбата!
Респект!

Напишете коментар