fbpx

Въведение

Какви са най-честите оплаквания на клиента?

Най-честия сценарии, който споделя клиента е изсвирване от към ремъчното задвижване, наподобяващо износен ремък или някоя ролка. В съчетание с това и неравномерна работа на двигателя на празен ход. Изсвирването може да го наблюдаваме постоянно или периодично като няма някаква определена зависимост.

В кои купета може да срещнеш този тип двигатели?

Този тип двигатели може да ги срещнеш във всички видове E-Series и F-series, от 2004г. до 2017г.

Къде се намира проблема?

Проблема се намира във филтъра за картерна вентилация! Да, правилно чу!
Но как ще изсвирва от към ремъчното задвижване? Предлагам ти първо да се запознаем със системата за картерната вентилация и след това да разберем от къде идва проблема.  

Каква е функцията на картерната вентилация?

Всички знаем, че във всеки двигател с вътрешно горене се създава така нареченото вътрешно налягане. То се създава от налягането на изгорелите газове в горивната камера, като малка част от тях успяват да преминат покрай уплътнителните сегменти и отиват директно в картерното пространство. Заедно с налягането което се образува в картерното пространство, там се намира и маслото на двигателя. В този случай в комбинация с температура, масло и газове, под налягане образуваме така наречените маслени пари и конденз, тоест успяваме до такава степен да изпарим маслото, че то да може да се дистрибутира по въздушен път.
В този случай ние имаме нужда от картерна вентилация, която да може да отрегулира създалото се вътрешно налягане в двигателя и в същия момент да може да раздели маслените пари на масло и въздух и да изпари създалия се конденз. Идеята е след отделянето на маслото от парите, то да може да бъде върнато обратно в картера където му е мястото, а остатъчния въздух и газове да бъдат върнати обратно за доизгаряне във всмукателния тракт. За осъществяването на този процес ни е нужно сепариране на маслените пари, чрез кондензация. След като вече сме се запознали с теоретичната част е време да преминем към практическата и да разберем нагледно как работи тази система.
Запомни, че без теория практиката е сляпа!!!

Клапан за картерна вентилация:

Снимката изобразява начинът на действие на клапана.

Легенда:
1: Отвор към атмосферата
2: Мембрана
3: Изход на клапана
4: Вход на клапана
5: Пружина
6: Корпус на клапана
7: Мембранна междина

С помощта на диаграмата ще разгледаме как клапана поддържа нормално налягане във вътрешната част на двигателя. Двигателят има изход за картерното налягане, като той се намира в най-високата част на двигателя, а именно в капака на клапаните. Този изход е свързан с отцедника, който отделя маслото от парите и след това влиза в клапана. По-надолу в курса ще разгледаме как работи и отцедника, но нека първо наблегнем на клапана!

Начин на действие:
При навлизане на картерно налягане през входа на клапан 4, преминава през междината на мембраната 7 и излиза от изхода на клапан 3. Налягането се контролира чрез междината на мембраната, а този отвор е строго определен за двигателя и неговите характеристики! Пружината 5 държи мембраната 2 постоянно отворена при празен ход! При подаване на газ на двигателя обаче, изход 3 е свързан с всмукателния тракт. Тоест при вдигане на обороти под мембраната 2 се създава вакуум, който успява да преодолее съпротивлението на пружината и да притвори мембранната междина и по този начин да поддържаме едно оптимално картерно налягане, независимо от режима на двигателя. Корекцията е чисто механична, и след като имаме параметрите за вакуум от всмукателния тракт, напрежението на пружината и картерното налягане при определените режими, можем да направим чисто механичен контрол на картерното налягане.

Стойностите на картерното налягане при изправна картерна вентилация на празен ход трябва да са следните:
Атмосферното налягане в което ние живеем е 0.97bar.
Нормално картерно налягане при празен ход: 0.95bar.
При разлика от -0.04bar или +0.04bar имаме проблем с картерното налягане!
При отрицателна стойност най-честата повреда е скъсана мембрана на картерната вентилация а при положителна, запушена! Например при 1.07bar картерно налягане означава, че имаме запушване при картерната вентилация!

След като знаем как се отрегулира картерното налягане, нека видим и как се отделя маслото от маслените пари!

Отделянето на маслените пари се осъществява чрез кондензация.

Снимката изобразява начинът за отделяне на маслото от маслените пари.

Легенда:
1: Вход на маслените пари
2: Изход на маслените пари
3: Серпентина
4: Отделено масло
5: Червените точки са масло.
6: Сивите точки са въздух.

Кондензацията се извършва чрез серпентина. При навлизането на маслените пари през входа на серпентината 1, те продължават да се движат по сложната и геометрия и по този начин маслото започва да се отделя по стените на серпентината. Чисто гравитационно след това се стича по нея и отделеното масло се изтича през изход 4. Така на изход 2 имаме чист въздух с почти нулево съдържание на масло! Имай в предвид, че в реални условия никога маслото не може да се отдели на 100%. Тайната е там, че количеството масло което не може да бъде отделено е толкова малко, че е пренебрежимо. За да работи обаче тази серпентина потока на маслени пари през нея трябва да е постоянен. Този поток се отрегулира от клапана за картерна вентилация!
Поздравления, вече знаеш как работи тази система и си с една стъпка напред!

От къде идва изсвирването от към ремъчното задвижване и неравномерната работа на празен ход?

При скъсване на мембраната на клапана за картерна вентилация, всмукателния тракт автоматично започва да има връзка с атмосферата и имаме сериозен пробив! Вакуума, който се образува под нея, започва да засмуква въздух през нея и тя започва да действа буквално като „свирка“! Оттам цялото свирене започва да се разнася в картерното пространство и понеже верижното задвижване е отпред и имаме кухина, звукът се чува именно ОТТАМ, като не се чува от КЛАПАНА!!!  Логично започва и засмукване на паразитен въздух във всмукателния тракт и получаваме неравномерна работа на празен ход.
Този казус е сменил толкова ремъчни задвижвания без резултат, заради грешна диагноза…

Как да проверя дали мембраната е здрава?

Снимката изобразява локацията на клапана за картерна вентилация при N55.

След като локализираш клапана преминаваме към тест.

Снимката изобразява връзката над мембраната на клапана с атмосферата.

Отворът изобразен на снимката изравнява налягането над мембраната с атмосферното. Това което трябва да направиш е да свържеш вакуум маркуч към отвора и да създадеш вакуум с инструмент. Ако мембраната е здрава, веднага ще успееш да направиш ваккум и да го задържиш. Ако е скъсана, никога няма да успееш да създадеш вакуум. Този клапан е капсулован и не се обслужва!!! Никога не се опитвай да го заменяш със алтернативи и да разрязваш капсуловката. Неоригиналните мембрани и пружини които се предлагат са с различни характеристики и никога няма да работят адекватно.

Нека видим и какво се е случило с мембраната:

Снимката изобразява повредата в клапана и останалия конденз.

Кондензът не е изпарен поради това, че клапана не е работил!

Снимката изобразява скъсана мембрана на клапана за картерна вентилация.

Какво е решението на проблема?

След като вече си запознат с проблема, предполагам сам можеш да достигнеш до правилното му решение, а именно нов капак. Този капак е консуматив, който се заменя на всеки 80хил.км.

18 коментара
Свий коментари

Благодаря за знанието, което предоставяте с този курс!

Антон Антонов 30.05.2023 at 12:02

Благдаря!

Полезно!Благодаря!

Супер полезен урок! Благодаря

aleksandartsekovv 06.06.2023 at 22:26

Невероятно добре представена информация. Благодаря!

Zdravko Kostadinov 11.06.2023 at 10:37

Респект.Много покезно.Благодаря ви!

Петър Геровски 16.06.2023 at 19:18

Радваме се, че сме полезни! Благодаря.

Благодаря много за полезната и обстойна информация!

Точно обяснение благодаря

Супер инфо

Имах случай в който докато не смених целия капак свиренето не спря😊страхотна работа момчета продалжавай те все така❤️

Петър Геровски 26.06.2023 at 23:17

Благодарим за обратната връзка!

Меко казано , полезно!
Благодаря ,за положения труд !
Поздрави!

Dimitar Kirov 03.07.2023 at 12:03

Доста полезна информация,благодаря !!

Полезна информация !
Хубаво е, че има хора като вас отдадени изцяло на работата с която се занимавате и предавате знанията си на аудиторията – Респект!

Напишете коментар