fbpx

Въведение

В какво се изразява проблемът?

Проблемът се изразява в постоянна индикация за ниско налягане на маслото, по време на запален двигател или периодично известяване за проблема.

В кои купета масово ще срещнеш тeзи двигатели?

Тези двигатели ще ги откриеш, при BMW 1-Series E81, E87, 3-Series E90, E91.

Какви са оплакванията на клиента?

На таблото светва предупредителната лампа за ниско налягане на маслото, без да има промяна в работата на двигателя или шумове! Проблема може да се прояви както на по-студен така и на загрят двигател.

Запознаване със системата.

На първо място трябва да се запознаем със смазочната система на автомобила, за да разберем разновидностите на проблема.

Смазочната система при този тип двигатели се контролира по така наречената “MAP”-характеристика. Какво означава това? Това означава, че налягането на маслото се контролира по дадени характеристики до нужната степен в дадения момент.

При тази система, налягането се контролира от следните параметри: обороти на двигателя, температура на охладителната течност и натоварване.

По този начин премахваме ненужното по-високо налягане, например при студен старт.

Необходима ни е  по-ниска мощност от помпата за да поддържаме оптимално смазване на двигателя и намаляваме разхода на гориво с до 5%.

Схема за управление на смазочната система.

Схема за управление на смазочната система.

1: Двигател.

2: Комуникация с параметрите на двигателя.

3: Сензор за налягане.

4: Сигнал от сензора за налягане на маслото.

5: Модул за управление на двигателя DME(Digital Motor Electronics).

6: Активираща линия на клапана за регулиране на налягането на маслото.

7: Маслен филтър.

8: Маслена магистрала за разтоварване на налягане и връщане в масления картер.

9: Клапан за регулиране на налягането.

10: Маслена магистрала за връщане на част от налягането към маслената помпа.

11: Маслен картер.

12: Маслена помпа.

Както виждаме от диаграмата, тук разтоварваме част от налягането след масления филтър и го пренасочваме към картера или обратно в маслената помпа. От своя страна клапана се активира, чрез импулсна модулация и по този начин успяваме да достигнем огромна точност при управлението му.  По този начин двигателят винаги получава оптималното налягане за смазване на неговите компоненти, без да имаме излишък от налягане.

Видове повреди.

Масово наблюдаваме два вида повреди на този тип система, като в единият от случаите е появяване на индикацията за ниско налягане на маслото, един път на 1,2 месеца и след рестартиране на автомобила индикацията изчезва.

Другият тип проблем е много по-често срещан и той се изразява при всяко шофиране на автомобила. В много от случаите клиентът даже ще спомене, че кара автомобила от много дълго време с индикацията, но двигателя работи перфектно. Това се получава, защото тук изчисляваме налягането по “MAP” характеристика. Това означава, че налягането може да ни е достатъчно, за да функционира двигателят правилно, но в точно даден момент в който ни трябва по-различна стойност на налягане, да не я получава.

  Ако се опитаме да гледаме стойности на живи данни, общо взето не се откриват видими разлики в проблемна система и в напълно изрядна. Диагностичния тестер прекалено бавно опреснява стойностите. Виждаме налягането и всичко изглежда наред, но отново имаме грешка на таблото.

От къде обаче идва всичко това и какво е решението на проблема?

Нека започнем от първия тип проблем, който се проявява на няколко седмици или месеци еднократно.

Първото нещо което трябва да направиш е да източиш маслото на автомобила и да огледаш за пластмасови парченца с тъмнокафяв или тъмнооранжев цвят. След това трябва да демонтираш сензора за нивото на маслото и да бръкнеш през него с ендоскоп и отново да разгледаш внимателно. Следващата стъпка е да демонтираш клапана за регулиране на налягането и да прегледаш неговата цедка!

Цедката е изключително фина и при нечеста смяна на маслото, нагарите отделени при масления филтър, започват да се дистрибутират и натрупват по нея.

Ако не намериш нищо съмнително, проблемът се локализира в клапана за регулиране на налягането на маслото.

Масовият проблем с който ще се сблъскаш е с разпаднати обтегачи и водачи от верижното ангренажно задвижване! След като установиш, че има наличие на пластмасови парченца следва демонтаж на картера. Тогава масовата гледка която ще се появи пред теб е това:

Парченца от верижното задвижване във всмукателя на маслената помпа.

Ще забележиш, че всмукателя на маслената помпа е пълен с такъв тип пластмасови частици.

Отново ще ги забележиш и в картера.

Парченца от верижното задвижване в масления картер.

ВАЖНО!!!

И ето тук идва най-големият КАПАН. Мозъкът започва да си навръзва случилото се и изводът е следния:

 “Ще демонтирам и изчистя всмукателя, ще сменя верижното задвижване и проблемът е решен! Проблемът е, че всмукателя е запушен.“

Проблемът всъщност не идва от всмукателя, а от много фините частици които са попаднали в самата помпа. При попадане на частици, те засядат по клапана за разтоварване на налягането и същевременно износват и механичните елементи. След опит за почистване, виждаме неизменен проблем или вече много по-сериозен проблем с помпата, който води до счупване на двигателя!

ВАЖНО: Никога не си прави експеримент с почистване и отваряне на помпата ако не искаш да счупиш двигателя на клиента! Помпата се заменя само с балансиращите валове към нея.

След като подмениш маслената помпа и верижното задвижване с оригинално, задължително трябва да смениш и клапана за регулиране на налягането! В годините от нечестата смяна на масло, клапанът има склонността да се износва механично, дори и цедката му да не е запушена! В следствие потоците на масло които трябва да се насочват към помпата или картера, не се управляват оптимално. За да не износиш помпата много по-бързо от предвидения и живот,  клапана трябва да е нов! В противен случай тя работи в неблагоприятни условия и се износва.

4 коментара
Свий коментари
Zdravko Kostadinov 19.04.2023 at 23:55

Имал съм същия проблем със светеща лампа преди години и съм се чудил от къде идва.Сега вече ми стана ясно.Благодаря ви за мен беше доста интересно и полено.

Петър Геровски 24.04.2023 at 21:53

Благодарим Ви за обратната връзка!

Благодаря!

Павлин Василев 10.11.2023 at 14:53

Доста полезна информация . Благодаря

Напишете коментар