fbpx

Въведение

Промоция
121 лв.89лв.

Ремъчно задвижване при 1.6 и 2.0 TDI EA189

   Този двигател е естественият заместител на добре познатите от теб и много правени в годините двигатели, превърнали се в класика, а именно 1.9 и 2.0 TDI PD. Той създава по-съвременно усещане за управление и звучене на автомобила, което се харесва на твоите клиенти. Двигателят може да бъде във вариант 1.6 или 2.0 TDI и да бъде вграден както в Seat, Skoda, Volkswagen, така и в Audi. Този двигател е изграден на платформата ЕА189. Което прави почти всичко еднакво и в двата му варианта – 1.6TDI и 2.0TDI. Съвсем естествено, те споделят и едни и същи проблеми. Какви са те? Предстои ти да разбереш в следващите уроци… 

   В този курс ще си говорим за проблеми, за капани, за това как да ставаш по-добър и да печелиш наистина от труда си по тези двигатели. Как да не допускаш масовите грешки в бранша. Как да си в услуга на своя клиент – човека, без когото това, което правиш, няма да съществува. Ако се грижиш за клиентите си, никога няма да ти се наложи да оставиш работата, която обичаш, и да отидеш по неволя да изкарваш парите си с нещо, което не ти е на сърце.
  Кой е този двигател? Спомняш ли си един скандал за дизелови емисии? Това е двигателят! 🙂 

Част от проблемите, които ще засегнем в този курс:

В интерес на истината двигателят е доста разпространен и в годините съм виждал немалко хора, които са грешили при елементарната дори задача за смяна на ангренажното задвижване. Излишно е да споменавам, че тази технология е вече на 13 години, съответно към ден днешен трябваше да е кристално ясна на всеки един работещ по смяната на това ремъчно задвижване. Уви, това не е така. Грешките са от незнание за начина, по който работи системата на раздвижните колела, която познаваме от по-рано, при системата “помпа дюза”. 
При ангренажното задвижване на ЕА189 имаме два броя раздвижни колела. Едното е на разпределителния вал, а другото – на помпата за високо налягане. Грешната настройка на тези колела води до проблеми с компоненти като DPF и EGR. Това са все неща, които си чувал, че са излишни и “трябва” да се изхвърлят от автомобилите. Бързам да ти припомня, че хората, които най-много обичаш, дишат от въздуха, който си направил след отстраняване на тези компоненти. След това ги губиш вследствие на незнанието, което упражняваш спрямо тези системи. Е, ти избираш…
  Впрочем вследствие на неправилно настроени раздвижни колела, при смяна на ангренажно задвижване са премахнати над 80% от DPF-ите при такива автомобили. Без реален проблем, без износване. Просто честа регенерация, тъй като се запушва от неправилно газоразпределение… Готино, нали?

Ще си говорим за:

1. Смяна на ремъчното задвижване и всички необходими инструменти.

2. Раздвижните колела и грешното зацепване на ангренажното задвижване.

3. За грешното обтягане на ремъчното задвижване

..и за последствията от грешното обтягане

4. За липсата на правилните моменти за стягане на различните компоненти и за спукването на водната магистрала в главата

5. За ремъка на маслената помпа, пропуска да бъде сменен и счупването на двигателя

Както и за още много други типизирани проблеми или грешки, които съм виждал, че механиците допускат в рутинната си работа с тези двигатели.
В този курс споделяме целия Know How с който работим в екипа на Das Auto Service и всичко, което ни пази от грешки и рекламации. Този курс се използва за обучение на новите колеги в нашия екип, както и за процедура в рутинната работа.

За кого е този курс?

Курсът е направен, така, че да бъде лесно разбран и от хора, които сега стартират да се занимават с автомобили. Това значи, че е подходящ, както за собственици на автомобилите с тези двигатели, които искат да обогатят общата си култура или да извършат поддръжката сами, така и за най-развиващите се механици. Ако си тръгнал към нивото на експерта, този курс е част от задължителната ти подготовка.

Ще получа ли достъп до затворена група с механици?

Да, създаваме различни групи с едни от най-развиващите се механици в България и Европа, за задаване на въпроси, обменяне на Know-How и споделяне на добри практики. В тези групи хората намират, както ментори, така партньори и се раждат едни от най-значимите проекти. Групите ти дават възможност за участие в събития, които не се споделят с масовата аудитория и са в екскузивен мащаб, само за най-ангажираните.

До кога този курс е на промо цена?

Както всичко хубаво, така и тази възможност за теб има край. Ние те подкрепяме, като правим информацията по-достъпна за теб, но от теб се изисква действие. Не чакай, този курс да стане на редовна цена.


9 коментара
Свий коментари
Горан Горанов 28.03.2023 at 21:31

В урока не бе включено смяната на ремъка на маслената помпа. Това в отделен урок ли е ?

Горан Горанов 28.03.2023 at 21:33

Как мога да видя или получа и този урок ?

Крис Младенов (Администратор) 29.03.2023 at 12:15

При това поколение само 1.6 е с ремък и е индивидуален казус за заснемане. При първа възможност ще добавим урок и за смяна на ремъка на маслената помпа.
Поздрави

Стоян Държонов 18.05.2023 at 8:15

Здравейте, имам следния въпрос. Този курс ще ми помогне ли при смяна на ангренажен ремък на мотор 1.9 TDI ? Има ли разлики в двата модела двигатели? Ако има мога ли да купя курс за двигател 1.9 TDI ?

Крис Младенов (Администратор) 18.05.2023 at 19:13
Стоян Държонов 18.05.2023 at 21:36

Забравих да напиша колата е Passat 1.9 TDI 2009г.

Dimitar Dimitrov 03.08.2023 at 20:31

Изключително полезен курс

Напишете коментар